Loslaten, hoe doe je dat?
Makkelijker gezegd, dan gedaan
Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als bepaalde gedachten of emoties steeds maar terug blijven komen.
Vaak houd je ‘onderbewuste zelf’ dingen vast waar je met je hoofd niet bij kunt.
Liefdesverdriet, een goed voorbeeld over loslaten
Een goed voorbeeld waarin het proces van loslaten heel erg aanwezig is, is liefdesverdriet.
Zo had ik een mooi gesprek met een man over liefdesverdriet. Hij deelde met mij dat zijn lange relatie was stukgelopen en dat liefdesverdriet, en vooral het loslaten van die ander, was wel een ding. Hij vroeg mij hoe ik dat deed en wat mij hielp?
Verbinding
In de liefde ervaar je een diepe verbinding waarin je naar elkaar toegroeit. Het is alsof er koorden zijn die uit je groeien en die vergroeien met de ander. Als de liefde eindigt scheuren deze koorden. Wat een gevoel van pijn geeft, alsof er een stukje van jezelf is afgebroken.
Deze gescheurde koorden hebben de tijd nodig om weer terug te groeien naar ‘het zelf.’
Als je wilt loslaten is het allereerst belangrijk dat je aan jezelf toegeeft dat er een verbinding was. Dat er iets in jou genesteld zit wat van betekenis is voor jou. In het proces van loslaten is erkenning de eerste stap.
Voelen
De tweede stap is voelen. De emotie van pijn toelaten, ermee aanwezig zijn. Mediteren helpt hierbij. Om te zijn met wat er is. Om contact te maken met je lichaam, dat het pijnlijke gevoel aanwezig mag zijn.
Je mind vindt dit lastig, die komt vaak met allerlei verhalen om je uit het gevoel te halen. De kunst is om je niet te laten verleiden om mee te gaan met deze verhalen. Dit kun je doen door diep in te ademen naar je buik. Je brengt jezelf dan weer in contact met je lichaam. Je brengt jezelf naar het ‘nu’ met je adem.
En ja, dat geeft een pijnlijk gevoel, je ademt het niet weg maar je blijft bij de pijn. Want de pijn zit in je lichaam vast en wil eerst bewegen door je lichaam. Het wil de ruimte innemen die het nodig heeft. Je mind wil dit tegenhouden. Je mind wil je dan vertellen dat het te groot en te veel is, deze pijn. Als dit gebeurt, zeg dan tegen jezelf: “Het doet pijn.” Of een andere zin waarin je erkent dat het een vervelend gevoel is.
Misschien heb je een paar keer nodig om dit te oefenen met jezelf. Om bij de pijn te blijven. Je zult merken dat als je bij de primaire pijn blijft, dat dit gevoel dan maar 1,5 minuut duurt en het daarna weer wegvloeit.
Zelfliefde
En dan is er nog iets anders wat helpt om goed los te kunnen laten en dat is werken aan je zelfliefde en zelfvertrouwen. Als je stevig staat, kun je terugvallen op jezelf.
Zelfliefde en zelfvertrouwen hebben betekent dat je je verbonden voelt met jezelf. Dit helpt je om dingen los te laten. Als je iets loslaat, verbreekt er een verbinding maar blijft de verbinding met jezelf gewoon bestaan. Je hebt dan niet het gevoel alsof alles onder je voeten vandaan valt.
Je ervaart net zo goed pijn in het loslaat proces maar het neemt je niet helemaal in beslag. Je kunt dan onderscheid maken tussen het loslaatproces en de liefde naar jezelf. Dat het een situatie of gebeurtenis is die tijdelijk van aard is.
En zo zei ik tegen deze man dat werken aan je zelfliefde het beste medicijn is omdat het je niet alleen helpt in die ene situatie van loslaten maar in alles waar je een verbinding mee bent aangegaan.
Visualisatie
Dan is er nog een ander krachtig middel wat je helpt om los te laten en dat is een visualisatie. Je werkt dan met beelden uit je onderbewustzijn. Je gaat een stap dieper dan wat je met je mind kunt bedenken om los te laten. Hoe het precies werkt, kun je het beste zelf ervaren.
Daarom heb ik een mooie visualisatie voor je opgenomen om los te laten.
Je vindt de Loslaat Visualisatie (€ 11,-) via deze link.