Triggers, herken jij ze?
De reden voor een heftige emotie of sterke fysieke pijn in je lichaam.
Vaak denk je dat de pijn die je ervaart opeens komt opzetten. Maar pijn is er nooit voor niks. Het wil je iets waardevols vertellen als je het tenminste toe kunt laten.
Lees hier hoe de erotische thriller ‘Baby Girl’ mij fysiek triggerde.
Hevige hoofdpijn, mijn lichaam zat op slot
Opeens kwam er een hevige hoofdpijn opzetten. Vanuit het niets leek het. Ik heb nooit hoofdpijn en vroeg me af waar het vandaan kwam?
Al meteen voelde ik dat het niks met mijn hoofd te maken had maar dat het uit mijn rug kwam zetten. Alsof er iets helemaal op slot zat wat nergens naartoe kon en het zich aan mij wilde laten voelen.
Wat ik vaker doe als ik last heb van mijn rug is op een tennisbal gaan liggen en er dan langzaam overheen rollen. Net zolang totdat de tennisbal precies op het meest pijnlijke punt ligt. Zo ook nu, het punt waar mijn adem stokte en het even voelde alsof het niet te harden was.
Om erbij te blijven, bij deze pijn en te blijven ademen, ademen om het toe te laten. Dat is wat je helpt, voelen en ervaren, om de pijn er volledig te laten zijn.
De trigger, een erotische thriller
Wat er toen kwam was een helder weten wat opkwam, een verhaal bij deze pijn, wat blijkbaar in mijn lichaam zat opgeslagen. En ik ook wist waarom deze pijn opeens nu kwam opzetten op deze zondagmiddag.
Wat de trigger was.
Het was de film ‘Baby Girl’, een erotische thriller die ik ‘s ochtends gezien had. Een film die ik steengoed vond. Vooral hoe de verbinding tussen de verschillende personages zo mooi werd weergegeven en de subtiele humor tussen de heftige passages door, wat deze film voor mij zo geweldig maakte. Zo appte ik nog naar een vriendin, die de film ook had gezien, dat ik het nog best keurig vond allemaal.
De pijn ging over ervaringen met sex
Maar zo keurig als mijn hoofd het vond, zo dacht mijn lichaam daar blijkbaar anders over. Want het verhaal dat bij de pijn in mijn rug hoorde ging over sex. Over ervaringen met sex waarvan ik dacht dat ze oké waren maar waarvan ik nu voelde dat het niet oké was geweest voor mijn lichaam.
Deze film, die de aanleiding was voor mijn trigger. Om het gevoel naar buiten te laten komen. En dat er aan de fysieke sex die er was geweest op zich niks mis was. Ik had niet het gevoel dat ik iets had gedaan wat ik niet wilde.
Maar ik voelde nu mijn lichaam, aan mijn rug die vastzat, dat er iets niet was bij deze ervaringen. Het was de verbinding. De diepe verbinding, de verbintenis tussen twee mensen die verder reikt dan de aanraking. Een verbinding die alles samen wil laten komen, die wil stromen, die over en weer wil gaan.
Waarvan ik nu voelde dat die stroming er toen niet was, althans, niet genoeg voor mij. Dat het niet door kon stromen en nu vastzat in mij. In mijn rug.
En zo lag ik daar, op deze tennisbal, vol emotie, wat eindelijk naar buiten kon stromen. Langzaam bewoog ik me weer op mijn zij, ging ik rustig zitten en hield ik mijn ogen nog even gesloten.
Ik haalde nog een keer diep adem en voelde dat mijn hoofdpijn verdwenen was.
De pijn er laten zijn
Mijn lichaam had het me laten voelen, de pijn. De pijn die het tijd vond worden om er te zijn. Dat het er nu ook mocht zijn en toen blijkbaar niet.
Je lichaam, je klankkast. Die van zich laat horen, soms subtiel en soms keihard. Die wil dat je ernaar luistert. Niet altijd op het moment zelf maar als het veilig genoeg voelt.
Pijn toelaten in een veilige omgeving
Vind jij het lastig om de pijn in je lichaam toe te laten?
Een Reiki behandeling helpt je hierbij. Om op een tedere manier je pijn op te merken en het er te laten zijn. Dat er pijn is, maar tegelijkertijd ook een zachtheid, een verbinding met jezelf die je helpt om de pijn niet als overweldigend te ervaren maar liefdevol.
Nieuwsgierig wat Reiki voor jou kan betekenen? Boek hier jouw sessie.